TrAP

HØST 2017 _ True North

År: 2017

Vi lever i en tid der europeisk identitet igjen blir forsøkt omskrevet til en usann og begrenset historie om hvem og hva vi er. Vi spør i denne perioden om ikke etnisk mangfold er vår sanne og egentlige, nordiske identitet og om kulturlivet kan bidra til å skape ny, felles tilhørighet.

Les mer

År: 2017

Foto:

  • Torgrim Halvari

​Plakatdesign:

  • João Doria

PUBLIKUMSUTVIKLING: Nøkkel til byen  Oslo: K1 på Tøyen, 19.9 og 21.11, klokka 16:00 - 17:00
Målet med Nøkkel til byen er å sikre at kunst- og kulturlivet naturlig avspeiler det samfunn vi lever i. En viktig premiss for dette prosjekt er at det ikke er målgruppen som har behov for hjelp inn i kulturfeltet, men tvert imot kulturfeltet som har behov for nye bidrag for å holde seg relevant. Vi tar utgangspunkt i unge mellom 15-25 fordi denne gruppen har et stort potensial i forhold til å bli både fremtidige kunstnere, kulturarbeidere og brukere av kulturinstitusjoner. Gruppene vi henvender oss til identifiseres med utgangspunkt i byens geografi. Vi inviterer unge i alderen 15-25 fra Tøyen til de første speeddatene i september og november. 6 kulturinstitusjoner vil være til stede.
For mer info, ta kontakt med Cecilie Noreng på cecilie@trap.no 

SAMTALER:
Vi starter en internordisk debattallianse om de nordiske samfunn med Center for Kultur og Udvikling (CKI) i København og Södra Community Teatern i Malmø. Dette er et praktisk samarbeid rundt hverandres prosjekter. Dessuten er det en kunnskapsdeling av erfaringer der vi sammenligner de ulike lands arbeid for likeverd og inkludering i kulturfeltet.

RADIOSTASJON:  
Sesong to av Transit Radio består av tre sendinger som gir deg den rå, ekte lyden av nabolagene hvor midlertidige liv skapes. Målet er å komme bak fasaden på det vi ser ved første øyekast. Dokumentarister fra podkastkollektivet Frekvens tilbringer fem dager på asylmottak tilknyttet mottakene Oslo World Music Festival arrangerer ”Vårt Nabolag” på. Gjennom samtaler, scener og lydjakt vil vi fange essensen av det livet asylsøkerne lever, hvor en miks av håp og en traumatisk fortid møter uvisshet. For å romme ordet ’møteplass’ vil vi fordomsfritt også gi plass til menneskene og landskapet som omgir mottaket. Hvordan møter vi asylsøkere? Og hvordan høres disse møtene ut? Episodene vil du kunne høre på http://www.transitradio.no/ og på iTunes.

BOK / REKRUTTERING: KhiO på Biblio
Oslo: Biblio - mandag 02.10 til 06.10
Masterstudenter fra Kunsthøgskolen i Oslo – Design gjennomfører en workshop for bokproduksjon med ungdommer fra Biblio på Tøyen. Vi ønsker med prosjektet å bidra til kunnskap om kreative yrkesvalg til unge i en bydel der få elever velger kunstfag som videre utdannelse. Workshoppen leder til produksjonen av en bok.

FILM: ”Fremtiden skriver jeg selv” TrAPs filmserie om tilhørighet Oslo:               Kunstnernes Hus - 26.9 og 27.9, kl. 18.00 og 20.00
Trondheim:     Cinemateket – 9.10, klokka 18.00 og 20.00
Tromsø:           Verdensteatret - 9.10-10.10, klokka 18
Programmet starter med spillefilmdebuten til Fiona Tan om hukommelsestap og hvordan skape seg et nytt livsløp i et urolig Europa. Den blir vist sammen med Nele Wohlatz film om en 15-årig kinesisk arbeidsinnvandrer som starter et nytt liv i storbyen Buenos Aires. Vi viser også thailandske Anocha Suwichakornpongs nyeste film, en poetisk fortelling om minnene etter en massakre utført av militæret på et universitet i Bangkok i 1976.  Programmets siste del er en argentinsk dokumentarfilm av Pablo Agüero, om fire kvinner som alle har brutt med storsamfunnet og funnet et nytt religiøst fellesskap i Patagonia, endog ingen av dem til samme religion. Ingen av filmene er vist tidligere i Norge og alle vises med engelske undertekster. Visningen i Trondheim er i samarbeid med Rake Visningsrom. TrAP starter med dette programmet en ny programflate der vi viser kunstfilm fra hele verden på kino. Dette fordi det finnes mange gode filmer blant dem som ikke spres i vanlig distribusjon. De beste av disse, sender vi ut på turné i Norge.

DANS / PERFORMANCE:"The stranger within"
Alta og Kirkenes, 30. sep. - 6. okt. & 13.-18. nov.
Kunstnerne Mia Habib og Jassem Hindi reiser i Nord Norge for å møte mennesker og opptre i hverdagen deres. Forestillingene blir til i møte med de mennesker som inviterer dem med seg hjem. Prosessen dokumenteres på film og med fotografier som blir presentert i Oslo og Bergen i 2018.

DANS / PERFORMANCE & VISUELL KUNST: "Lys i bevegelse" Harstad: Arctic Moving Image Film Festival - 19. - 22. okt.
Kunstnerne Michel Pavlou og Martin Slaatto koordinerer et program i åpent byrom i Harstad under Arctic Moving Image & Film Festival 2017. Programmet favner videoprojeksjoner og performance, og har et overordnet tema om mennesker på vandring. Prosjektet er en videreføring av det arbeidet de samme kunstnerne gjorde for TrAP under Dobry trh i Bratislava desember 2016.

UTSTILLING: "MINA / MEG - A Feminist, Artist and Activist Queer Exhibition" Svolvær: Nordnorsk Kunstnersenter -  10. nov. 2017 - 14. jan. 2018
Utstillingen Mina / Meg, med kunstnerne Zanele Muholi, Ahmed Umar, Linn Cecilie. Ulvin og Sara Christensen, er kuratert av Lerato Dumse & Henriette Stensdal for Kunstplass [10], med TrAP som samarbeidspartner og turnéprodusent. Vandreutstillingen tar opp personlige erfaringer knyttet til LGBT-identitet, kjærlighet, intimitet og xenofobi. Utstillingen har vært på vandring siden høsten 2016 og har sin siste visning i Svolvær.

UTSTILLING: Mother Tongue
Oslo: Oslo Museum IKM - 21. sep. - 17. des.
Utstillingen åpnes i Oslo med et seminar om erfaringen av eksil på IKM 21. september, 16.00, ledet av Bente Nicolaysen og med en introduksjon av Aysegül Leblebicioglu. Samtalen problematiserer erfaringer av økende konservative livsvalg for kvinner i ulike diasporaer. Klokken 18.00 åpner utstillingen med kunstnerne Selda Asal og Isin Önol til stede. Utstillingen presenterer seks tyrkiske videokunstnere. Denne vandreutstillingen hadde første visning høsten 2015 og har gjennom vårt samarbeid med Norske Kunstforeninger vært innom en rekke visningssteder.

Year: 2017

Foto:

  • Torgrim Halvari

​Plakatdesign:

  • João Doria