HØST 2017 _ True North

Vi lever i en tid der europeisk identitet igjen blir forsøkt omskrevet til en usann og begrenset historie om hvem og hva vi er. Er ikke etnisk mangfold vår sanne og egentlige, nordiske identitet? Og kan kulturlivet bidra til å skape ny, felles tilhørighet?

23.10.2017

PUBLIKUMSUTVIKLING: Nøkkel til byen
Oslo: K1 på Tøyen, 19.9 og 21.11
Målet med Nøkkel til byen er å sikre at kunst- og kulturlivet naturlig avspeiler det samfunn vi lever i. En viktig premiss for dette prosjekt er at det ikke er målgruppen som har behov for hjelp inn i kulturfeltet, men tvert imot kulturfeltet som har behov for nye bidrag for å holde seg relevant. Vi tar utgangspunkt i unge mellom 15-25 fordi denne gruppen har et stort potensial i forhold til å bli både fremtidige kunstnere, kulturarbeidere og brukere av kulturinstitusjoner. Gruppene vi henvender oss til identifiseres med utgangspunkt i byens geografi. Vi inviterte unge i alderen 15-25 fra Tøyen til speeddates med seks kulturinstitusjoner.

SAMTALER:
Vi starter en internordisk debattallianse om de nordiske samfunn med Center for Kultur og Udvikling (CKI) i København og Södra Community Teatern i Malmø. Dette er et praktisk samarbeid rundt hverandres prosjekter. Dessuten er det en kunnskapsdeling av erfaringer der vi sammenligner de ulike lands arbeid for likeverd og inkludering i kulturfeltet.

RADIOSTASJON:
Sesong to av Transit Radio består av tre sendinger som gir deg den rå, ekte lyden av nabolagene hvor midlertidige liv skapes. Målet er å komme bak fasaden på det vi ser ved første øyekast. Dokumentarister fra podkastkollektivet Frekvens tilbringer fem dager på asylmottak tilknyttet mottakene Oslo World Music Festival arrangerer ”Vårt Nabolag” på. Gjennom samtaler, scener og lydjakt vil vi fange essensen av det livet asylsøkerne lever, hvor en miks av håp og en traumatisk fortid møter uvisshet. For å romme ordet ’møteplass’ vil vi fordomsfritt også gi plass til menneskene og landskapet som omgir mottaket. Hvordan møter vi asylsøkere? Og hvordan høres disse møtene ut? Episodene kan høres på transitradio.no, iTunes, og der du laster ned podcasts.

BOK / REKRUTTERING: KhiO på Biblo
Oslo: Biblo, 2. - 6.10.
Masterstudenter fra Kunsthøgskolen i Oslo – Design gjennomførte en workshop for bokproduksjon med ungdommer fra Biblio på Tøyen. Med dette prosjektet ønsker vi å bidra til kunnskap om kreative yrkesvalg til unge i en bydel der få elever velger kunstfag utdanning. Workshoppen leder til produksjonen av en bok.

FILM: ”Fremtiden skriver jeg selv” TrAPs filmserie om tilhørighet
Oslo: Kunstnernes Hus, 26. - 27.9.
Trondheim: Cinemateket, 9.10.
Tromsø:Verdensteatret, 9. - 10.10.
Programmet startet med spillefilmdebuten til Fiona Tan om hukommelsestap og hvordan skape seg et nytt livsløp i et urolig Europa. Den ble vist sammen med Nele Wohlatz film om en 15-årig kinesisk arbeidsinnvandrer som starter et nytt liv i storbyen Buenos Aires. Vi viste også thailandske Anocha Suwichakornpongs nyeste film, en poetisk fortelling om minnene etter en massakre utført av militæret på et universitet i Bangkok i 1976. Programmets siste del var en argentinsk dokumentarfilm av Pablo Agüero, om fire kvinner som alle har brutt med storsamfunnet og funnet et nytt religiøst fellesskap i Patagonia, endog ingen av dem til samme religion. Ingen av filmene er vist tidligere i Norge. Visningen i Trondheim var i samarbeid med Rake Visningsrom. TrAP starter med dette programmet en ny programflate der vi viser kunstfilm fra hele verden på kino. Dette fordi det finnes mange gode filmer blant dem som ikke spres i vanlig distribusjon.


DANS / PERFORMANCE: "Stranger within"
Alta og Kirkenes, 30.9. - 6.10. og 13.-18.11.
Kunstnerne Mia Habib og Jassem Hindi reiste Nord Norge rundt for å møte mennesker og opptre i hverdagen deres. Forestillingene blir til i møte med de mennesker som inviterer dem med seg hjem. Prosessen dokumenteres på film og med fotografier som blir presentert i Oslo og Bergen i 2018.

DANS / PERFORMANCE & VISUELL KUNST: "Lys i bevegelse"
Harstad: Arctic Moving Image Film Festival, 19. - 22.10.
Kunstnerne Michel Pavlou og Martin Slaatto koordinerte et program i byrommet i Harstad under Arctic Moving Image & Film Festival 2017. Programmet favner videoprojeksjoner og performance, og har et overordnet tema om mennesker på vandring. Prosjektet er en videreføring av det arbeidet de samme kunstnerne gjorde for TrAP under Dobry trh i Bratislava desember 2016.

UTSTILLING: "MINA / MEG - A Feminist, Artist and Activist Queer Exhibition"
Svolvær: Nordnorsk Kunstnersenter, 10.11. 2017 - 14.1. 2018
Utstillingen Mina / Meg, med kunstnerne Zanele Muholi, Ahmed Umar, Linn Cecilie Ulvin og Sara Christensen, er kuratert av Lerato Dumse & Henriette Stensdal for Kunstplass [10], med TrAP som samarbeidspartner og turnéprodusent. Vandreutstillingen tar opp personlige erfaringer knyttet til LGBT-identitet, kjærlighet, intimitet og xenofobi. Utstillingen har vært på vandring siden høsten 2016 og hadde sin siste visning i Svolvær.

UTSTILLING: Mother Tongue
Oslo: Oslo Museum IKM - 21.9. 2017 - 24.3. 2018
Utstillingen åpnet i Oslo med et seminar om erfaringen av eksil på IKM 21. september, ledet av Bente Nicolaysen og med en introduksjon av Aysegül Leblebicioglu. Samtalen problematiserte erfaringer av økende konservative livsvalg for kvinner i ulike diasporaer. Kunstnerne Selda Asal og Isin Önol var til stede på åpningen. Utstillingen presenterer seks tyrkiske videokunstnere. Denne vandreutstillingen hadde første visning høsten 2015 og har gjennom vårt samarbeid med Norske Kunstforeninger vært innom en rekke visningssteder over hele landet.

År:

2017

Foto:
Torgrim Halvari
​Plakatdesign:
João Doria